Det kan vara tillräckligt svårt och sällsynt att bara få syn på något av de vilda djur som bor i våra svenska skogar. Att dessutom lyckas få till en bra bild i dessa ögonblick kan tyckas nästan omöjligt. Men med lite träning och vilja går det.

Några tips man kan ha i åtanke för att göra de där tillfällena när man får syn på ett djur mer vanligt förekommande, är att det är mer sannolikt att stöta på dem när det är dags för dem att leta föda, det vill säga runt gryningen och skymningen. Man måste också tänka på att djurens andra sinnen förutom synen, det vill säga hörseln och lukten, ofta är mycket mer utvecklade än hos människan, vilket gör att man måste vara tystare och försiktigare än man kanske skulle kunna tro för att inte skrämma iväg dem.

När man är nybörjare är det bra att rikta in sig på en djurart, och hålla sig till den. En bra början är exempelvis rådjur, som är vanligt förekommande i hela Sverige. Efter att man har valt djurart bör man läsa på så mycket man kan om den – ju mer man vet, desto bättre utrustad är man att kunna ta en bra bild, eftersom man förstår deras beteende.mule-deer-1249464_960_720

En annan bra sak att göra som nybörjare är att sätta upp några mål för sig själv, för att ha något att rikta in sig mot, istället för att bara gå ut i naturen utan något särskilt syfte. Det kan till exempel handla om att lyckas ta en närbild, att ta en bild på djuret i rörelse, eller något annat.

När du sedan väl är ute i naturen och har spanat in ett djur som du vill fotografera, är det en bra idé att redan ha alla inställningar klara på kameran. Mycket kan hända medan du smyger dig fram, och om djuret plötsligt börjar röra sig bort kan du bara ha sekunder på dig att ta en bild.

Om du inte har tänkt sälja bilderna professionellt, utan bara använda dem för privat bruk, kan ett effektivt sätt att få bättre bilder vara att redigera dem i ett redigeringsprogram som Photoshop i efterhand. Om du skulle vilja lära dig att hantera Photoshop i samband med att du börjar fotografera djur, kan du gå en Photoshop-kurs hos Addskills.