Många av oss tycker om att fotografera, men många av oss behärskar inte fotograferingskonsten helt och hållet. Det krävs mycket mer än vad många tror för att bli en framgångsrik fotograf. Talang, kreativitet och övning är nyckeln till framgång. Man behöver också skaffa sig kontakter och fortsätta kämpa sig framåt även när det är svårt. Det är också bra att välja en nisch för sitt fotograferande. Det kan till exempel vara porträtt, konserter, nyhetsfotografering eller naturfotografering. Olika genrer kräver olika tekniker för att få riktigt bra bilder. Här kan du läsa mer hur du blir en bättre naturfotograf.

Lär dig att fånga naturen

Att fånga naturen på bild är inte det lättaste. Den är ständigt i förändring, vilket är en av naturfotografens största utmaningar. oavsett om du ska fota djur i naturen, växter eller berg så är det många faktorer som tillsammans avgör om bilden kommer att bli bra eller inte. Om du ska fotografera landskap är det lätt att bilderna blir platta och betydligt tråkigare än vad landskapet är i verkligheten. Försök att föra in något element i bilden som gör den mer levande, exempelvis ett djur eller ett träd. Lär dig av hur andra fotografer har gjort och låt dem bli din inspiration. Du kan till exempel Inspireras av Terje Hellesøs väg tillbaka efter anklagelserna om fusk i hans fotografier.

Tålamod och kämpaglöd

Oavsett vilken typ av fotografering du arbetar inom så är tålamod och kämpaglöd två viktiga ord att bära med sig. Det gäller inte minst inom naturfotografi. Räkna med att du inte kommer att få till de där perfekta bilderna direkt. Kom också ihåg att du ibland måste misslyckas för att till slut kunna lyckas. Spendera gärna hela dagar ute i naturen för att se hur ljuset skiftar och för att hitta den där perfekta platsen att fotografera. Ta sedan många bilder på samma gång när du har hittat ditt motiv – då ökar chansen för att få till en riktigt bra bild!