Fotografen Terje Hellesø blev i maj 2011 utsedd till årets naturfotograf för år 2010 av Naturvårdsverket. Det var mot bakgrund av att Hellesø under lång tid betraktades som en av de främsta inom svenskt naturfotografi han erhöll utmärkelsen. Förutom den ära och heder utmärkelsen innebär erhöll Hellesø även 15 000 kronor. Han belönades enligt verket för det engagemang han visat i naturvårdsfrågor och för alla de bilder han producerat genom åren.

 

Terje Hellesø
Terje Hellesø är en norsk fotograf som sedan 1987 är bosatt i Sverige. Hellesø är född 1964 och började fotografera 1973, redan i de tidiga ungdomsåren. Han blev yrkesfotograf 1983 och han arbetade som naturfotograf på heltid fram till september 2011.

 

Bild- & textproduktion
Hellesø har publicerat bilder och texter under flera år. Dessa har publicerats i Sverige, Norge, Danmark, England, Tyskland och USA. Han arbetar även som föredragshållare och kursledare.

 

Högmod går före fall
Som det heter, högmod går före fall. Ibland blir fallet hårt. Efter det att Terje Hellesø erhållit utmärkelsen årets naturfotograf av Naturvårdsverket ertappades han Terje Hellesø 1med att ha manipulerat cirka 100 bilder. Det handlade om bilder på lodjur som han publicerat på sin blogg. Det han gjort var att montera in bilder på lodjur som andra fotografer tagit, i sina egna naturbilder. Han hade också monterat in en bild på en mårdhund. Bilderna hade tilldelats texter som var påhittade historier om Terjes påstådda möten med vilda djur. Så här med facit i handen är det inte särskilt uppseendeväckande att påstå att det förmodligen är bilden på mårdhunden som kom att bli den berömda lilla tuvan som stjälpte hela lasset. Det var just Hellesøs montage av mårdhunden som blev särskilt uppmärksammat. Dels för att den inte brukar finnas så långt söderut i Sverige och dels eftersom mårdhund kan vara bärare av rabiessmitta, varför de exemplar som finns i Sverige hårdbevakas.

 

Uppdagandet av manipulationerna
Det var en uppmärksam jaktvårdskonsulent, vars blogginlägg på Jägareförbundets webbplats i slutet av augusti 2011, kom att leda till en intensiv debatt på webbplatser som Flashback och Fotosidan. Debatterna gällde Hellesøs bilder. Inledningsvis nekade Terje Hellesø till anklagelserna om bildmanipulation.

 

Erkännandet
Terje Hellesø kom dock att erkänna att bilderna manipulerats, efter det att bildbevis hittats. Därmed kom en lysande karriär som naturfotograf att kollapsa totalt. Efter erkännandet kom han att lämna föreningen Naturfotograferna. Något som även kom att leda till att han fråntogs titel årets naturfotograf för år 2010.