År 1966 bildades en förening som ett svar på och en reaktion mot den växande plagieringen inom naturfotografin. Det hade under 1960-talet blivit allt vanligare att naturfotografer plagierade, arrangerade eller på andra sätt fuskade med sina naturfotografier, som sedan publicerades i både tidningar och böcker. För att motverka detta bildades alltså föreningen Naturfotograferna. Grunden var de etiska regler kring naturfotografering som dess medlemmar följer än idag, som innebär att de skildringar av naturen som görs via bilderna ska vara äkta, och att man i möjligaste mån ska undvika att skada eller störa naturen. När föreningen bildades hade den 12 medlemmar, ett antal som idag har växt till 125 medlemmar. En medlem i Naturfotograferna får i utbyte mot att hen följer de etiska reglerna en slags kvalitetsstämpel, som medlemskapet innebär. De får rätten att skriva /N efter sitt namn, som ett bevis på deras medlemskap.sparrow-50346_640 (1)

Droppen som fick bägaren att rinna över för de 12 fotografer som först bildade föreningen var en förfalskad bild som avslöjades i början av 1960-talet. En jakttidning publicerade då en serie bilder av för den tiden sensationell kvalitet, som föreställde en duvhök som jagade en nötskrika i flykt. Uppenbarligen var både tidningens redaktör och tidningens läsare imponerade av bilden och trodde på dess äkthet, men flera naturfotografer ifrågasatte hur det hade varit möjligt att med den tidens filmer, kameror och ljussvaga teleobjektiv fånga så skarpa bilder på vilda djur i rörelse. Dessa fotografer hade också rätt, visade det sig, när det kom fram att fåglarna på bilderna var uppstoppade fåglar, som fotografen hängt ute i naturen med hjälp av nylontrådar och fotograferat.

Det var mannen som upptäckte fusket, Hjalmar Fleischer, som tog initiativet till föreningen. År 1964 kallade han till ett möte i Uppsala, dit han bjöd in redaktörer och fotografer. Två år senare hölls föreningens första möte, på Hotell Continental i Örebro.

Idag är det inte längre någon som försöker fuska genom att hänga upp uppstoppade djur i trådar, men bildredigeringsprogram erbjuder ännu fler möjligheter att redigera och fuska i sina bilder. Det är numera detta som föreningen motsätter sig.

Om du har tagit en särskilt bra äkta naturbild som du vill visa upp, kan det vara en snygg och personlig inredningsdetalj att förstora upp den och göra en fototapet av bilden. Du kan enkelt beställa fototapeter på Photowall.se.