För Naturfotograferna är alla årstider högsäsong. De flesta fotografer ser det mesta i naturen genom sin kameralins. Det gäller att upptäcka skönheten som finns runt omkring en oavsett väder, årstid och plats. Vad andra ser som kala, döda träd blir i fotografens ögon ett stilleben med fantastiska och unika former. Under den snöslaskiga våren då de flesta inte ser någon skönhet alls i det ruggiga vädret kan den som fotar upptäcka små spirande knoppar mitt i den smältande snön. Att ge sig ut och fotografera i naturen kan vara en lisa för själen och man lär sig att se saker från ett annat perspektiv.

Några smarta tips

iStock_000020233262_MediumVill du börja fotografera men har svårt att komma igång? Du kanske inte vill bära med dig kameran på promenaden och kanske är du helt enkelt nybörjare och känner dig obekväm med att gå runt i naturen och fota. Ett tips är då att börja med att fotografera från ditt uterum. Så småningom kommer du att vilja fortsätta utomhus och kommer att känna dig mer hemma med det. Om du bor i ett lugnt område med nära till naturen kanske du har sån tur att du ser fåglar eller rådjur från ditt uterum. Då är det perfekt att fota från därifrån Du kommer inte att störa djuren och kanske lyckas du ta riktigt bra foton. När du fotar genom glas kan det dock bli reflektioner som förstör bilden. Det finns vissa skydd att sätta runt kameran som tar bort reflektionerna. Använd heller inte blixt när du fotar genom ett fönster. Dessutom ska du hålla kameran rakt framför fönstret och inte från någon sidovinkel.

Organisation för fotografer

Naturfotografernas hemsida kan du bland annat hitta de olika fotografernas egna sidor. Det finns massor av inspiration att hämta ur deras olika gallerier. Var och en har sin egen personliga och unika stil och ingen är den andra lik. Fotografering är en konstart och ett motiv ses på olika sätt beroende på vem som fotograferat men också vem som ser på bilden. Vissa hävdar att fotografi inte är konst utan en mekanisk reproduktion. Egentligen är den diskussionen inte viktig utan det är skaparen och betraktaren som avgör om det är konst eller inte. När du är ute och fotograferar i naturen kan du tänka på vad du skulle vilja pryda din egen vägg med. Vill du ha den där solnedgången som har fotats från samma position tusentals gånger eller vill du kanske hitta ett motiv där ljuset ligger lite speciellt vid just den stunden och en dramatisk skugga skapas och ger karaktär åt fotot?